• LIVING ROOM

  • DOME OF BERLIN

  • LIVING ROOM

  • LIVING ROOM

  • LIVING ROOM

  • LIVING ROOM

  • KITCHEN

  • Detail Küche Jochberg Oberhausenweg Referenzen Bernd Gruber

    OFFICE

  • Küche Jochberg Oberhausenweg Referenzen Bernd Gruber

    OFFICE

  • Wohnbereich Jochberg Oberhausenweg Referenzen Bernd Gruber

    BEDROOM

  • Wohnbereich Jochberg Oberhausenweg Referenzen Bernd Gruber

    WOHNBEREICH

Germany

Berlin

With the redesign into a classical townhouse, a seven flour building in a uniquely central location in Berlin was awoken to elegant new life by Bernd Gruber. The residential building near the Federal Foreign Office has a very narrow but deep blue print. The consequent unusual arrangement of the rooms became a very interesting challenge for the interior designer Bernd Gruber.
Large, floor-to-ceiling windows allow a breathtaking view onto the Dome of Berlin, behind neo-gothical brick architecture. High quality pine wood in a deliberately chosen high-contrast dark tone was used for the furnishing of the light flooded rooms. The structure of the wood is emphasized by a certain incidence of light.

Special attention was paid to the professional kitchen to ensure it meets the requirements of a star cook. All surfaces are a mixture of fine and rough materials. A special composition of old spruce wood combined with smooth surfaces, simple oak and Italian natural stone in different surface finishes was applied in a fascinating way. The entire floor of the apartment is made of a solid, calm concrete using a special trowelling technique.


FACTS

Project Duration

10 months


Scope of Services

Concept, execution, construction support